Samverkan

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Kemiska sektionen
  4. Samverkan
Helen Blomqvist har utsetts till ny chef för Sandvik Coromant. I rollen ansvarar hon för att förstärka företagets position i framkant för tillverkningsindustrin.

Från kemistudier till chefskap i tillverkningsindustrin

Helen Blomqvist har utsetts till ny chef för Sandvik Coromant. I rollen ansvarar hon för att förstärka företagets position i framkant för tillverkningsindustrin. Men allt startade med kemistudier vid Stockholms universitet. ”Jag drivs av att lära mig nya saker och att ständigt se ett kundvärde i det jag gör. Det och kunskaper i kemi har tagit mig till ledande roller”, berättar Helen.

Projektledarna för handspritsteamet, fr vänster: Hanna Gustavsson, Berit Olofsson, Lennart Bergström och Tamara Church

Årets hjälte 2020 – Hobbe Eriksson från Härnösand

Vid Framtidsgalan 2020 utsågs Hobbe Eriksson från Härnösand till Årets hjälte, i stor konkurrens med 17 andra nominerade. Projektledarna för det nominerade Handspritsteamet vid Stockholms universitet deltog vid den digitala prisgalan och vill passa på att tacka alla som deltog i initiativet som producerade nästan 22000 liter handsprit. 

Handspritsteamet

Rösta fram Årets hjälte 2020

Handspritsteamet på Stockholms universitet är finalister i det nyinstiftade priset "Årets hjälte" på Framtidsgalan 2020! Gå in och rösta på insatsen som resulterade i 22 000 liter handsprit till vården.

Image provided by the Nobel Foundation

Dags för årets Nobelpris!

Här kan du följa tillkännagivandena av Nobelprisen live!

Mobil med appar

Kemiforskning förklarad direkt i klassrummet

I våras, mitt under covid 19-pandemin, gjorde tre av kemisektionens doktorander besök i varsin gymnasieklass för att berätta om sin forskning och våra utbildningar. Allt skedde digitalt och var ett pilotprojekt som nu har resulterat i ett rikstäckande initiativ kallat ”Zooma med en kemidoktorand”. Initiativet är ett samarbete mellan Kemisektionen vid Stockholms universitet och Kemilärarnas resurscentrum (KRC).

Xiaodong Zou. Foto: Magnus Bergström, Wallenbergstiftelserna

Löser stora problem i livets små byggstenar

Xiaodong Zou är en problemlösare – hon utvecklar metoder för hur världen kan undersökas på atomnivå. Men att bli professor i Stockholm var ingenting hon hade kunnat föreställa sig när hon växte upp i Kina och såg en framtid som bonde.

3D printed visors for the medical staff are produced in our labs by several of our PhD students and Postdocs.

3D-printers jobbar hårt på Kemiska sektionen

Kemisterna hjälper fortfarande till under den rådande Corona-pandemin. Doktrander vid institutionen för material och miljökemi använder sig av labbets 3D-printerns till att göra skyddsvisir till sjukvårdspersonalen i Stockholm. 

Berit Olofsson är professor i organisk kemi samt sektionsdekan för Kemiska sektionen. Foto: Jan Blid

Life Science Sweden har publicerat intervju med Berit Olofsson

Kemiska sektionen har fått mycket medial uppmärksamhet när vi initerade handspritstillverkning för sjukvården i våra egna undervisnings - och forskningslokaler. 

"Vi har levererat 22 000 liter handsprit" berättar sektionsdekan Berit Olofsson till Life Science Sweden med Kemivärlden. 

Video på handsprit

Tack till alla som hjälper till

Under rådande Corona-pandemi så har Kemiska sektionen fått uppmärksamhet för sitt initiativ - att blanda handsprit till sjukhusen i Stockholms län. Vi tackar alla som är iblandade alltifrån ideella föreningar, sjukhuspersonal, politiker, andra läroverk, studenter, forskare och annan tekniskt personal vid Naturvetenskapliga fakulteten till sprittillverkare, läkemedelsindustrin och Naturhistoriska riksmuseet.

Vi är stolta att kunna hjälpa till på bästa sätt vi kan och är tacksamma för den respons vi har fått från framförallt sjukvården, allmänheten och alla andra forskare vid våra systersektioner på Stockholms universitet. 

Kemister är experter på att blanda till lösningar, att föra faktabaserade resonemang och omvandla det till praktisk handling. Det är grunden till allt vårt arbete. Vårt engagemang till att skapa en hållbar värld och ett hållbart samhälle genomsyrar all vår forskning och den utbildning som vi bedriver - och är det som drivit detta initiativ.

Press runt vårt initiativ samt en video kan du se om du klickar vidare.

/Kemiska sektionen

SU tillverkar handsprit

Kemiska sektionen fortsätter tillverka handsprit till sjukhus i Stockholms län

Kemiska sektionen har sedan några dagar tillbaka tillverkat handsprit för sjukvården i Stockholms län. Vi hoppas att vi föregår med ett gott exempel på vad man kan åstadkomma när man arbetar tillsammans i tider som dessa.

Tamara Konstatin Ehsan

Kemiska sektionen tillverkar handsprit till vården!

Kemister vid Kemiska sektionen har på kort tid mobiliserat sig, blandat till och donerat handsprit till Danderyds sjukhus och Karolinska sjukhuset i Huddinge och Solna. 

 

Saeid

"Vår bolagsgrupp är värd över fem miljarder kronor"

Ett misslyckat experiment banade väg för en karriär som entreprenör och bolagsbyggare. Med sitt nya riskkapitalbolag Spartacus Capital letar Saeid Esmaeilzadeh nya framgångssagor.

Presentation va Naturvetenskap

Naturvetenskap på Stockholms universitet

Naturvetenskap vid Stockholms universitet fick vara med på den årliga Vägledaredagen som gick av stapeln den 10 mars 2020. Publiken fick information om varför man ska läsa naturvetenskap, hur det är att plugga en utbildning inom sitt favoritämne och om man får jobb efter studierna. Vår viktigaste punkt var dock att svara på frågan – vad blir jag då?

Barn som läser

Kemiklubben - där barnens nyfikenhet och lärandelust står i fokus

En gång i månaden träffas Kemiklubben i Kemiska sektionens lokaler på Stockholms universitet. Klubben är för särbegåvade barn i åldrarna 6 till 13 år med ett intresse för kemi.

Grön kemi viktigt i hållbarhetsomställningen

Det finns en enorm potential i grön kemi som kan skynda på omställningen till ett hållbart samhälle. Det var budskapet från professor Paul T. Anastas när han höll installationsföreläsning i närvaro av kung Carl XVI Gustaf.

Bild på kemiintresserad student

Berzeliusdagarna 2020 - 65 år

Berzeliusdagarna lockar över 300 gymnasielever till  Aula Magna varje vinter. Denna tvådagars konferens ger gymnasielever möjlighet att få bättre koll på vad kemistudier på universitet innebär och även få bättre koll på arbetsmarknaden. Berzeliusdagarna fyller dessutom 65 år i år.

Professor Gunnar Svensson och gymnasielektor Cecilia Stenberg berättade om det periodiska systemet för 50 ambitiösa basårsstudenter från Åsö vuxengymnasium.

Årligt besök hos Kemiska sektionen av elever från Naturvetenskapligt basår

Den 4 december 2019 var det dags för runt 50 basårsstudenterna från Åsö Vuxengymnasium att hälsa på hos oss. Temat för besöket var ”Från atomen till cellen”. Kemiska sektionen bjöd på två föreläsningar och studiebesök som representerade den bredd av kemi som vi både forskar om och undervisar i. Professor Gunnar Svensson presenterade det periodiska systemet utifrån vardagliga produkter och Jan-Willem de Gier presenterade en genteknisk metod som revolutionerat biotekniken och molekylärbiologin – CRISPR/Cas9

Detaljbild SACO

SACO 2019

Varje år hålls SACO studentmässa på Älvsjömässan i Stockholm. I år ställde hela Naturvetenskapliga fakulteten upp med egen monter för att visa upp de smörgåsbord vi har att erbjuda framtidens studenter.

Vetenskapens hus logo

Vetenskapens hus höll "Sommarkurs för tjejer"

Under sommaren 2019, när större delen av universitetets campus låg öde, var det full aktivitet på Kemiska övningslaboratoriet (KÖL). 100 nyfikna tjejer i årskurs 5-9 på grundskolan gick då ”Sommarkurs för tjejer” som varje år anordnas av Vetenskapens hus. Syftet med kursen är att väcka intresse för naturvetenskap, teknik och matematik bland framtidens kvinnliga forskare.

Gymnasiearbeten på Kemiska sektionen

Vi tar gärna emot gymnasieelever för handledning av gymnasiearbeten. Du som elev är välkomna att kontakta oss. Presentera dig, vad du är intresserad av för område/forskning och vilken tid du har att avsätta för arbetet så försöker vi se till att du hamnar rätt.