Vid Framtidsgalan 2020 utsågs Hobbe Eriksson från Härnösand till Årets hjälte, i stor konkurrens med 17 andra nominerade. Kemiska sektionen och alla dess medarbetare, studenter och forskare vill gratulera vinnaren! Detta nyinstiftade pris avgjordes genom webbröstning, och avslöjades på Framtidsgalan den 16 november.

Projektledarna för handspritsteamet, fr vänster: Berit Olofsson, Hanna Gustavsson, Lennart Bergström och Tamara Church
 

Projektledarna för Handspritsteamet vid Stockholms universitet deltog vid den digitala prisgalan. De är mycket stolta över nomineringen och vill passa på att återigen tacka de ca 80 doktorander och forskare på universitetet som har deltog i produktionen av nästan 22 000 liter handsprit under en period då akut brist uppstod vid Stockholms sjukhus och vårdinrättningar. Många på universitetet har stöttat verksamheten; inklusive dekanen för naturvetenskap och rektor.

De vill också tacka alla de företag som har donerat material till tillverkningen: Cytiva (fd GE Healthcare), Absolut vodka, Runa vodka, FMV och Petrolia, och vill särskilt tacka Inga Ljung och Fredrik Borelius för deras insatser i detta. Naturhistoriska riksmuseet hjälpte också till.

Handspritsteamet påpekar att ”Vi hade ett mycket gott samarbete med Danderyds sjukhus, Karolinska Huddinge och Solna, Stockholms Stad och Länsstyrelsen”, och vill särskilt tacka Gunnar Hansson, Ted Ell, Åsa Ryding, Magdalena Bosson och Roadtrax för allt stöd. Slutligen vill de även ”lyfta fram Brandmännens solidaritetsrörelse, som hjälpte oss mycket med logistiken i början.”