Möt våra studenter, lärare och alumner!

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Kemiska sektionen
  4. Utbildning
  5. Möt våra studenter, lärare och alumner!
Helen Blomqvist har utsetts till ny chef för Sandvik Coromant. I rollen ansvarar hon för att förstärka företagets position i framkant för tillverkningsindustrin.

Från kemistudier till chefskap i tillverkningsindustrin

Helen Blomqvist har utsetts till ny chef för Sandvik Coromant. I rollen ansvarar hon för att förstärka företagets position i framkant för tillverkningsindustrin. Men allt startade med kemistudier vid Stockholms universitet. ”Jag drivs av att lära mig nya saker och att ständigt se ett kundvärde i det jag gör. Det och kunskaper i kemi har tagit mig till ledande roller”, berättar Helen.

Fanny Asplund är i grunden hudterapeut men läser nu kemi på Stockholms universitet.

”Jag läser kemi för att kunna hitta lösningar till olika hudåkommor”

Fanny Asplund är hudterapeuten som ville veta hur olika ingredienser fungerar på huden. Så hon bestämde sig för att läsa kemi och ta reda på det.

Bild på en kvinna klädd i svart tröja med tryck.

”Tack vare mina kemistudier kan jag se kopplingen mellan hälsa och teknologi på ett naturligt sätt”

Den tidigare kemistudenten Stina Lundgren Högbom jobbar idag som Global Relationship Manager vid Health and Sports Technology Initiative. I sitt jobb skapar hon samarbeten mellan akademi, industri och myndigheter inom hälsa och sportteknik. – Mina kemistudier är en stor del av vad jag är idag, säger Stina.

Ida Jallow studerar sista terminen på kandidatutbildningen i kemi på Stockholms universitet.

”Jag älskar känslan av att ta på mig labbrocken och veta att jag ska utföra experiment”

Ida Jallow läser just nu sista terminen på kandidatutbildningen i kemi. Så här i slutet av utbildningen är Ida säker på vad hon uppskattat mest – utan tvekan all tid i labbet.

En bild på My som står vid en grå vas

”Kemiprogrammet på SU ger dig alla möjligheter att göra karriär”

My Persson tog sin kandidatexamen i kemi för tre och ett halvt år sedan. Idag jobbar hon som sektionschef för ett av kvalitetslabben på Octapharma AB. My framhäver att det räcker det med en kandidatexamen för att vara attraktiv på arbetsmarknaden.

Niklas Segerström läser molekylärbiologiprogrammet på Stockholms universitet.

”Biologi och kemi i kombination är genuint intressant och stimulerande”

Niklas Segerström läser molekylärbiologiprogrammet – en kandidatutbildning som är en slags blandning mellan kemi och biologi. Ett perfekt val för Niklas, som alltid varit intresserad av hur världen och livet fungerar ur både ett kemiskt och biologiskt perspektiv.

Smaranda, MSc in neurochemsitry in KÖL building

"Biokemi har en elegans som verkligen sticker ut!"

Smaranda Bacanu lämnade sina påbörjade kemistudier i Rumänien och flyttade till Sverige. Väl här prövade hon på att jobba i restaurangbranshen, men passionen till kemin dog aldrig. Hon följde sitt intresse och sökte kandidatprogrammet i kemi här på Stockholms universitet och senare masterprogrammet i neurokemi. Idag är hon cancerforskare och doktorerar inom medicinsk vetenskap.

Niclas Jonsberg läser till ämneslärare i kemi och biologi vid Stockholms universitet.

”Att få bli undervisad av verksamma forskare – det är det allra bästa med utbildningen”

När Niclas Jonsberg läste i kemi på Stockholms universitet tyckte han att de duktiga lärarna var den största behållningen. Nu läser han själv till ämneslärare i kemi och biologi.

Mode

"Jag gillade att vi fick tillbringa väldigt mycket tid i labbet"

För Christine Högkvist ledde kandidatprogrammet i kemi till ett jobb som junior kemist i detaljhandeln. Hennes bästa tips till nya studenter är att gå på så många föreläsningar som möjligt, hjälpa varandra och att passa på att ställa frågor under föreläsningar.

Linus Arvstrand läser en masterutbildning i analytisk kemi på Stockholms universitet..

”Går ett experiment fel kan du lära av dina misstag”

Linus Arvstrand vill höja miljöfrågan i samhället – framför allt kemikalie-exponering och utsläpp av miljöfarliga substanser. Därför läser han just nu en masterutbildning i analytisk kemi.

Kandidatprogrammet i kemi vid Stockholms universitet

”Att plugga kemi är spännande, utmanande och otroligt roligt”

Linnea Andersson läser sista året på kandidatprogrammet i kemi. Det hon uppskattar allra mest är att utbildningen är bred och att studenterna får tillbringa mycket tid i labbet.

Berit Olofsson, professor i organisk kemi och sektionsdekan. Foto: Kemiska sektionen

”Det finns ständigt nya saker att upptäcka och fascineras över"

Hon driver frågan kring jämställdhet i akademin och arbetar för att ett kandidatprogram i grön kemi ska bli verklighet. Möt sektionsdekan Berit Olofsson som blev professor i organisk kemi när hon nyss fyllt 40 år. – Organisk kemi kräver en spännande kombination av teoretiskt kunnande och experimentell skicklighet, där ingen dag är den andra lik på labbet, berättar Berit.

Anna-Lena Ström

Möt våra engagerade lärare

Hur fungerar vår hjärna på en kemisk nivå? Det vet Anna-Lena Ström, docent i neurokemi med molekylär neurobiologi. Lasse Eriksson beskriver kemi som en lek med att försöka förstå varför saker reagerar på olika sätt. Victor Bengtsson är doktorand i Fysikalisk kemi och undervisar förstaårsstudenter på kurslabb. Alla tre är uppskattade lärare på kandidatprogrammet.

Viktor Bengtsson är doktorand och labbassistent, Stockholms universitet

”Det bästa är att få se studenter göra bra ifrån sig på tentor och efter kursen”

Viktor Bengtsson är doktorand och labbassistent på kurser i grundläggande kemi vid Stockholms universitet. Han är en uppskattad lärare som med stort engagemang förklarar så att eleverna förstår.

Agneta Noren, årets lärare i kemi 2020!

Grattis Agneta Norén, årets lärare 2020!

För tredje året i rad, går utmärkelsen "Årets lärare" till Kemiska Sektionen! I år heter den mycket välförtjänta vinnaren Agneta Norén och undervisar i biokemi på kandidatprogrammet i kemi.

Lajban, Lars-Johan Norrby

Lajban, min främsta uppgift som akademisk lärare är att inspirera våra studenter till högre studier

Behovet av nya, unga forskare kommer ständigt att öka! Studera därför kemi på högsta nivå. Det menar docent och tidigare universitetslektor Lars-Johan Norrby. Efter 45 år som lärare och forskare berättar han om spännande upptäckter, varför lärarrollen varit viktigast och hur han fått smeknamnet Lajban. 

Astrid Gräslund

”Forskning när den är som bäst är att komma på något nytt – ett samband ingen vetat om tidigare”

Astrid Gräslund är inte bara en legendarisk forskare inom biofysik – hon blev även den första kvinnliga ledamoten att väljas in i Nobelstiftelsens styrelse.  

– Nobelarbetet har varit som en extra guldkant på min forskningstillvaro, säger Astrid.

Britt-Marie Sjöberg

Bitte, jag drivs av en nyfikenhet på hur naturen fungerar

Hon började som receptarie och lärde sig allt om att rulla piller, röra ihop salva och laga julsenap. Därefter blev det studier i genetik med fokus på bananflugor – vilket ledde henne vidare i en forskarbana med genetik och biokemi i kombination. Möt Britt-Marie Sjöberg, den första professorn i molekylärbiologi vid Stockholms universitet.

Nicklas

Årets lärare utsedda 2019!

För andra året i rad gick utmärkelsen Årets lärare till en person som undervisar på en av våra grundkurser i kemi!

I år är det Nicklas Selander, som undervisat på grundkursen i organisk kemi som mycket välförtjänt får utmärkelsen.
 

Sök nu - ta mig till Antagning.se!

Kemiska sektionens kansli & Studentexpedition

Öppettider och telefontider:

Måndagar 10.00-11.30, 12.30-15.00

Onsdagar 10.00-11.30, 12.30-15.00

 

E-post studentexpedition: kemi@su.se

E-post studievägledare: kemi@su.se

 

Telefon: 08-16 3709

 

 

 

Relaterade länkar

Sök program och kurser

Våra utbildnignar Till utbildningskatalogen