Linus Arvstrand läser en masterutbildning i analytisk kemi på Stockholms universitet..
Linus Arvstrand, masterstudent. Foto: Kemiska sektionen.

 

Hej Linus! Berätta lite om dig själv och varför du valt att läsa en masterexamen i kemi?

– Jag är en före detta glasmästare som valde att gå tillbaka till skolbänken. Jag har en kandidat i miljövetenskap med inriktning mot kemi och läser just nu en master i analytisk kemi. Att jag har inriktat mig mot just analytisk kemi beror på att jag vill höja miljöfrågan, framför allt kemikalie-exponering och utsläpp av miljöfarliga substanser. 

Hur är det att läsa kemi vid Stockholms universitet? 

– Det bästa med att läsa kemi vid Stockholms universitet är att det är väldigt praktiskt inriktat och man har chansen att pröva sig fram. Går ett experiment fel har du alltid möjlighet att börja om lära av dina misstag. Det som kan vara lite utmanande är att utbildningen är ganska intensiv. Ibland kan det ta tid att förstå saker och det är ofta man kommer på saker efter kursens slut.  

Vad har du för planer för framtiden – vad vill du jobba med efter studierna? 

– För tillfället ser jag mig själv ståendes inne på ett labb där jag tar fram eller testar olika metoder för att mäta föroreningar i alla typer av matriser. Helst skulle jag vilja jobba med kartläggning av gamla och nya ”synder”. Att informera vad vi faktiskt utsätts för när det kommer till föroreningar och hur det påverkar både oss som människor men också hur det påverkar miljön. 

Har du några tips för blivande kemistudenter? Varför är det en bra idé att studera kemi?

– Att plugga kemi är roligt! Därför är det en bra idé att studera det. Ett annat tips är att allt löser sig! Oftast iallafall. Men framförallt – under vissa perioder kommer du i stort sett enbart behöva tänka på studierna, men det lönar sig i slutändan. 

Är det något annat du vill berätta eller framhålla?

– Det är aldrig försent att börja studera! Jag var 27 år när jag började läsa in alla naturvetenskapliga ämnen på Komvux och jag ångrar inte en sekund att jag tog det steget.