Kemiska sektionen

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Kemiska sektionen
Info I

Information till studenter och medarbetare om coronaviruset

Information om universitetets ställningstaganden relaterat till corona uppdateras löpande.

Rickard Hedman

Distanslabbar - en nödlösning som öppnade upp för bättre inlärning

Våren 2020 blev inte som någon tänkt sig – all undervisning vid Stockholms universitet gick online och alla som arbetar med utbildning fick tänka om, tänka nytt och agera snabbt. Föreläsare fick ge sig ut i det digitala landskapet och lära sig ett helt nytt sätt att undervisa. I samma veva fick Stockholms universitet ett uppdrag från regeringen att starta ett naturvetenskapligt basår. Nu har de som arbetar med basåret beviljats ett anslag från Rektor för utveckling av laborationer och rapportskrivning vid distansundervisning.

KÖL och Arre

Kemiska Övningslaboratoriet 25 år

Det första Kemiska övningslaboratoriet placerades vid Naturhistoriska Riksmuseet och var Stockholms universitets första byggnad i Frescati. Byggnaden invigdes av Gustaf VI Adolf 1963. Kemiska övningslaboratoriet var kvar i byggnaden till 1995, då de nya, som vi finns i idag, lokalerna vid Arrheniuslaboratoriet stod klara.

Häng på oss här när vi blickar tillbaka på 25 år av kemi på KÖL!

 

Schema

HT20 kursutbud och schema

Här kan du hitta information och scheman för alla kurser som ges vid Kemiska sektionen. I kursöversikten kan du se vilka kurser som ges inom vilka program samt när de ges.

På denna sida kommer vi också att publicera information om hur höstens undervisning kommer att genomföras.

Dag Noréus, professor vid Institutionen för material- och miljökemi. Foto: Niklas Björling

Syrgas förlänger batteriers liv

Forskare vid institutionen för material-och miljökemi har utvecklat en metod för att återvinna gamla batterier vilket kan ge bättre och billigare laddningsbara hydridbatterier (NiMH). Nu har SVT Nyheter gjort en kort video om upptäckten som publicerats i tidsskriften Molecules.

Mobil med appar

Kemiforskning förklarad direkt i klassrummet

I våras, mitt under covid 19-pandemin, gjorde tre av kemisektionens doktorander besök i varsin gymnasieklass för att berätta om sin forskning och våra utbildningar. Allt skedde digitalt och var ett pilotprojekt som nu har resulterat i ett rikstäckande initiativ kallat ”Zooma med en kemidoktorand”. Initiativet är ett samarbete mellan Kemisektionen vid Stockholms universitet och Kemilärarnas resurscentrum (KRC).

Christian Broberger, professor of neurochemistry at the Department of Biochemistry and Biophysics.
Photo: Mika Neitz Pettersson

Oväntade skillnader mellan råttor och möss ger nya insikter om manligt föräldraskap

Genom att ta fasta på en oväntad artskillnad mellan råttor och möss har forskare kartlagt ett system i hjärnan som styr hur hanarna bland dessa djur beter sig när de får ungar. En central komponent i systemet är hormonet prolaktin, som tidigare visats förbereda honan för moderskap. I studien, som publicerats i tidsskriften Cell, kunde man också styra hur mycket papporna intresserade sig för sina ungar genom experimentella manipulationer.

Bild av gräsmattan utanför Arrhenius med blommor

Välkommen att läsa kemi hos oss!

Grattis! Du har kommit in på kandidatprogrammet i Kemi. Här kan du läsa mer om upprop och registrering mm.

Hälla vätskor

Information om studier vid kemiska sektionen under HT20

Lärare, kursassistenter och administrativ personal vid Kemiska sektionen arbetar för närvarande hårt för att kunna utföra vår kemiundervisning med samma kvalitet som under normala omständigheter men samtidigt vara så flexibla så vi kan minska smittspridning. Detta kan innebära att du som student kan få mindre schemalagd tid på laboratoriet, att du börjar senare och då även slutar senare (för att undvika rusningstrafik), att du inte kan äta lunch innan dina labbar eller att du inte kan stanna kvar i våra lokaler efter att ditt labbarbete är gjort. Läs mer för att se vad du kan göra för att ta ditt ansvar.

Agneta Noren, årets lärare i kemi 2020!

Grattis Agneta Norén, årets lärare!

För tredje året i rad, går utmärkelsen "Årets lärare" till Kemiska Sektionen! I år heter den mycket välförtjänta vinnaren Agneta Norén som undervisar i biokemi på kandidatprogrammet i kemi.

På hyggen finns stora mängder grenar och toppar som kan användas bland annat till textilier. Foto: Mostphotos/Kennerth Kullman.

Rötter och grenar ska bli kläder åt vårdpersonal

Rester från svenskt skogsbruk ska ersätta bomull vid produktion av textilier till vården och därmed minska klimatbelastningen. Det är målet med ett forskningsprojekt vid Stockholms universitet i samverkan med Region Stockholm.

Återvinningen av laddningsbara hydridbatterier kan bli enklare med en ny metod, enligt en ny studie. Laddningsbara batterier finns av olika sorter, stora som små, och metoden är användbar för alla typer av NiMH-batterier. Foto: Paninastock/Mostphotos

Återvinning av batterier förenklas med ny metod

En ny metod för att återvinna gamla batterier kan ge bättre och billigare laddningsbara hydridbatterier (NiMH). Det visar en ny studie av forskare vid Institutionen för material- och miljökemi.

En lösning av formate tillhör de material som testats i projektet.

Nya lösningar för att minska koldioxidutsläpp

För att Sverige ska nå utsatt klimatmål om att bli fossilfritt till 2045 krävs nya, innovativa lösningar. Ett nytt projekt med forskare från bland annat Stockholms universitet ska utveckla gröna katalytiska metoder för att omvandla koldioxid till nya, hållbara material.

Xiaodong Zou. Foto: Magnus Bergström, Wallenbergstiftelserna

Löser stora problem i livets små byggstenar

Xiaodong Zou är en problemlösare – hon utvecklar metoder för hur världen kan undersökas på atomnivå. Men att bli professor i Stockholm var ingenting hon hade kunnat föreställa sig när hon växte upp i Kina och såg en framtid som bonde.

Berit Olofsson, professor i organisk kemi och sektionsdekan. Foto: Kemiska sektionen

”Det finns ständigt nya saker att upptäcka och fascineras över”

Hon driver frågan kring jämställdhet i akademin och arbetar för att ett kandidatprogram i grön kemi ska bli verklighet. Möt sektionsdekan Berit Olofsson som blev professor i organisk kemi när hon nyss fyllt 40 år. – Organisk kemi kräver en spännande kombination av teoretiskt kunnande och experimentell skicklighet, där ingen dag är den andra lik på labbet, berättar Berit.

basår

Stockholms universitet startar ett naturvetenskapligt basår

Behovet av naturvetenskaplig kompetens för att möta framtidens utmaningar är stort, och just nu är det ovanligt många som vill rikta om sin yrkesbana. För att underlätta för de som vill läsa naturvetenskapliga utbildningar startar därför Stockholms universitet ett naturvetenskapligt basår. Redan i höst välkomnas de första studenterna på basåret, och undervisningen kommer till stor del att ges på distans.

Berit Olofsson är professor i organisk kemi samt sektionsdekan för Kemiska sektionen. Foto: Jan Blid

Life Science Sweden har publicerat intervju med Berit Olofsson

Kemiska sektionen har fått mycket medial uppmärksamhet när vi initerade handspritstillverkning för sjukvården i våra egna undervisnings - och forskningslokaler. 

"Vi har levererat 22 000 liter handsprit" berättar sektionsdekan Berit Olofsson till Life Science Sweden med Kemivärlden. 

Mats Nilsson. Photo: Eva Dalin

Mobiltelefoner kan bidra till enkelt virustest

Professor Mats Nilsson vid Stockholms universitet leder ett av de projekt med inriktning på covid-19 som nu får anslag från SciLifeLab samt Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Projektet går ut på att utveckla ett snabbt och enkelt test för virus, där mobiltelefonen kan bli ett viktigt verktyg.

Video på handsprit

Tack till alla som hjälper till

Under rådande Corona-pandemi så har Kemiska sektionen fått uppmärksamhet för sitt initiativ - att blanda handsprit till sjukhusen i Stockholms län. Vi tackar alla som är iblandade alltifrån ideella föreningar, sjukhuspersonal, politiker, andra läroverk, studenter, forskare och annan tekniskt personal vid Naturvetenskapliga fakulteten till sprittillverkare, läkemedelsindustrin och Naturhistoriska riksmuseet.

Vi är stolta att kunna hjälpa till på bästa sätt vi kan och är tacksamma för den respons vi har fått från framförallt sjukvården, allmänheten och alla andra forskare vid våra systersektioner på Stockholms universitet. 

Kemister är experter på att blanda till lösningar, att föra faktabaserade resonemang och omvandla det till praktisk handling. Det är grunden till allt vårt arbete. Vårt engagemang till att skapa en hållbar värld och ett hållbart samhälle genomsyrar all vår forskning och den utbildning som vi bedriver - och är det som drivit detta initiativ.

Press runt vårt initiativ samt en video kan du se om du klickar vidare.

/Kemiska sektionen

Linus Arvstrand läser en masterutbildning i analytisk kemi på Stockholms universitet..

Möt några av våra studenter och föreläsare

Funderar du på att söka vårt kandidatprogram i kemi till hösten, men är inte helt övertygad än? Passa på att läsa vad våra egna studenter har att säga om deras studier och vad de hoppas att uppnå i framtiden. Deras bakgrunder är lika olika som deras personligheter, men alla har självklar plats på Kemiska sektionen!

Tamara Konstatin Ehsan

Kemiska sektionen tillverkar handsprit till vården!

Kemister vid Kemiska sektionen har på kort tid mobiliserat sig, blandat till och donerat handsprit till Danderyds sjukhus och Karolinska sjukhuset i Huddinge och Solna. 

 

Plugga hemma med dator

Athena och Zoom - digitala alternativ för distansundervisning

Universitetsledningen har beslutat att Stockholms universitet i största möjliga utsträckning övergår till digital undervisning och examinationer som ett sätt att bidra till minskad smittspridning och samtidigt fortsatt kunna bedriva verksamheten. För att kunna göra detta så kommer vi att använda oss av de digitala plattformarna Athena och Zoom.

Martin Högbom

Biokemist vid Stockholms universitet ny medlem i KVA

Professor Martin Högbom vid institutionen för biokemi och biofysik är en av Kungliga vetenskapsakademins nya medlemmar.  "Jag blev förvånad och så klart väldigt glad. Kungliga vetenskapsakademin är en nyckelspelare i att stärka forskning i samhället, vilket är viktigare än någonsin" säger han.

Schema

Scheman för vårterminen 2020

Scheman och övrig information för kurser till våren 2020 kan du hitta här. Vi jobbar hårt för att se till att ett preliminärt schema finns tillgängligt ca 4 veckor innan kursstart.

Ulrich

Anslag inom Röntgen-Ångström Cluster till forskare

Kemiska sektionen gratulerar Professor Ulrich Häussermann verksam vid Institutionen för material och miljökemi som har beviljats ett anslag från Röntgen-Ångström Cluster för det fyraåriga projektet ”In-situ studier av hydreringsreaktioner vid höga tryck - ett steg mot nya supraledande hydridmaterial?”.

David Drew verksam forskare vid institutionen för biokemi och biofysik har tilldelats Göran Gustafssonspris 2020 i kemi. Foto: Niklas Björling

Göran Gustafssonpriset 2020 i kemi till David Drew

Kemiska sektionen gratulerar David Drew till det prestigefyllda priset från Göran Gustafssons stiftelse i kemi 2020. Kemiska sektionen gratulerar även Hiranya Peiris som tilldelats samma pris i fysik.

David Drew. Photo: Magnus Bergström/Knut and Alice Wallenberg Foundation

Ny forskning visar hur malariaparasiter tar upp socker

Forskare vid Institutionen för biokemi och biofysik har nu i detalj kunnat visa hur malariaparasiter tar upp socker, en upptäckt som kan leda till bättre läkemedel mot malaria. Forskningen är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature.

I cellen finns mitokondrien. Där bildas cellens energi i form av ATP.

Ultrastrukturer i mitokondrien möjliggör ATP produktion genom kinetisk koppling

Forskare vid Institutionen för biokemi och biofysik har i samarbete med forskare vid Universitetet i Bern samt Max Planck institutet upptäckt hur ultrastrukturer i mitokondrien möjliggör ATP produktion genom kinetisk koppling. De nya resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidsskriften Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Super tree

Ta chansen att uppleva något helt annat!

Visst ska du åka på utbyte till USA eller Singapore nästa läsår utan att hamna efter med dina studier!

 

Kemiska sektionens kansli & Studentexpedition

Öppettider och telefontider:

Måndagar 10.00-11.30, 12.30-15.00

Onsdagar 10.00-11.30, 12.30-15.00

E-post: kemi@su.se

Telefon: 08-16 3709

Mitt universitet
Athena
Mondo
puff KRC

Foto

Om inte annan källa anges är foton på kemi.su.se är från:

Andreas Bergius

Kemiska sektionen

Niklas Björling

Jens Olof Lasthein

Unsplash

Sök program och kurser

Våra utbildnignar Till utbildningskatalogen

Kursöversikt